Iconisch en al gemeentelijk

monument:

ING-gebouw de

Amsterdamse Poort

uit 1987

Het Zandkasteel of ‘NMB-gebouw’

op een bankpas uit 1989

Afscheid van legendarisch
‘Zandkasteel’

Het gebouw dat in de volksmond bekend staat als het Zandkasteel, het ING-hoofdkantoor Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost, wordt in de loop van dit jaar verlaten om er woningen in te realiseren. Nu 32 jaar geleden werd het gebouw geopend en de opdrachtgever, de toenmalige Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), rechtsvoorganger van ING, was trots op haar bijzonder gebouw. Bijna 10 jaar had de bouw geduurd, vanaf het moment dat de Raad van Bestuur opdracht gaf tot het gebouw in 1987 gereed kwam.

Het gebouw dat in de volksmond bekend staat als het Zandkasteel, het ING-hoofdkantoor Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost, wordt in de loop van dit jaar verlaten om er woningen in te realiseren. Nu 32 jaar geleden werd het gebouw geopend en de opdrachtgever, de toenmalige Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), rechtsvoorganger van ING, was trots op haar bijzonder gebouw. Bijna 10 jaar had de bouw geduurd, vanaf het moment dat de Raad van Bestuur opdracht gaf tot het gebouw in 1987 gereed kwam.


Door de expansieve groei van de NMB in de jaren zeventig ontstond behoefte aan een groot kantoor voor alle medewerkers. Een prettige werkomgeving was de belangrijkste eis, daarnaast moest het gebouw energiezuinig, flexibel en functioneel zijn, met lage operationele kosten.

Architect Ton Alberts van Architectenbureau Alberts en Van Huut liet zich voor het ontwerp van dit NMB-gebouw inspireren door de natuur: “De schoonheid van de natuur is verbonden met organische architectuur.” De bouw was bijzonder omdat het gehele project een samenwerking was tussen constructeurs, technische en akoestische adviseurs, binnenhuisarchitecten en tuinontwerpers. Op de parkeergarages zijn tuinen aangelegd in Engelse, Finse en Japanse stijl, elk met hun specifieke beplanting.


Samenspel

Het aanzicht van het gebouw wordt bepaald door tien in hoogte variërende torens, waarvan de gevels licht hellend zijn. Met speciaal op maat gemaakte bakstenen werd een gebouw opgetrokken dat een samenspel is van vorm, kleur en materiaal. Door elke torenkoepel valt daglicht, soms versterkt door spiegels, zodat de 350 meter lange ‘interne straat’ die de torens onderling verbindt, een levendige aanblik biedt. Het geheel vormt een grillige ‘S’ in de wijk. Het gebouw was het visitekaartje van de bank en vormde een inspiratiebron voor veel reclame-uitingen zoals bankpassen, kantoorartikelen en relatiegeschenken.


Transparantie

Het nieuwe ING-hoofdkantoor aan de overkant wordt een open, inspirerend en informeel gebouw op een campusachtig terrein. Het nodigt uit tot flexibel werken en samenwerking en gaat op in de omliggende omgeving. Het zal voor een groot deel bestaan uit glas, wat symbool staat voor transparantie. De campus zelf heeft als doel de vijf bestaande ING-kantoren
in Zuidoost – inclusief het nieuwe hoofd­kantoor – met elkaar te verbinden, zodat er één grote en voor voetgangers toegankelijke zone ontstaat met een park, ook toegankelijk voor omwonenden. Een paviljoen moet het kloppend hart van het hele complex worden. Het nieuwe hoofdkantoor telt vijf verdiepingen en 40.000 m2 kantoor­ruimte en is ontworpen door architecten­bureau Benthem Crouwel, onder meer bekend van het vernieuwde Centraal Station Rotterdam. De 28.000 ton sloop­beton wordt hergebruikt.

In het Zandkasteel worden door woningbouworganisatie Wonam meer dan 300 huurwoningen gerealiseerd en er komt
een internationale school voor basis- en voortgezet onderwijs.

(Annette Beentjes, historical.archive.nl@ing.com)

Bekijk de filmische impressie van het nieuwe ING-hoofdkantoor
in Amsterdam Zuid-Oost.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Een ei als relatiegeschenk uit de

Plateelbakkerij Schoonhoven